7.Sınıf : Türkçe 7. Ünite : Zarf - Zarf - Test Sorular
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Miktar zarfları; bir fiilin, bir sıfatın veya kendi türünden bir sözcüğün miktarını, ölçüsünü belirten zarflardır. Fiille, sıfata veya zarfa sorulan “Ne kadar?" sorusuna cevap verir. Örneğin “Azıcık dinlendi. ” cümlesinde “dinlenmek” fiiline “Ne kadar dinlendi?" sorusunu sorduğumuz zaman “azıcık” cevabını alıyoruz. O hâlde “azıcık" sözcüğünün cümledeki görevi zarftır.
Yer - yön zarfları isim çekim eklerini almaz. Yer - yön ifade eden sözcükler, bu ekleri aldıklarında zarf olmaktan çıkıp isimleşir.
Soru zarfları, fiillerin anlamını soru yoluyla tamamlayan sözcüklerdir. Ancak “Nasıl, ne?” gibi soruların zarf olabilmesi için bir fiile veya fiile benzeyen bir sözcüğe yöneltilmeleri gerekir. Eğer bu sorular bir isme yöneltilmişse o sözcük zarf görevinde değildir.
I. Matematik dersinde başarılısın, bu derse nasıl çalışıyorsun?
II. Evin duvarını ne renk boyama mı istersiniz?
III. Almanya’da yaşayan akrabalarınız buraya ne gün dönecek?
IV. Katıldığınız televizyon programı nasıl geçti?
V. Konuşsana, hiçbir şey görmemiş gibi ne susuyorsun?
Zaman zarfları; fiilin bildirdiği işin, oluşun veya hareketin zamanını belirten zarflardır. Bu zarf türü, fiile sorulan “Ne zaman?” sorusuna cevap verir.
Durum zarfları; fiilin bildirdiği işin, oluşun veya hareketin durumunu, özelliğini veya sebebini belirten zarflardır. Fiille sorulan “Nasıl?” sorusuna cevap verir.
Yer - yön zarfları, fiillere sorulan “Nereye?” sorusuna cevap verir. Örneğin “Aşağı baktı. ” cümlesinde “Nereye baktı?” sorusuna cevap veren “aşağı” sözcüğü yer - yön zarfıdır.